• Katrilyonluk proje
  • Çadırda ders başladı
  • Köyler kayıyor
  • Nezir Aydın, kızının mürüvvetini gördü
  • Ramazan çadırları deprem bölgesinde
  • Barakası da kül oldu


    Katrilyonluk proje

    ANKARA

    Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Ali Helvacı, deprem bölgesinde yapımı planlanan 60 bin kalıcı konutun, önümüzdeki Mart ayına kadar ihale edileceğini söyledi.

    Müsteşar Helvacı, yaptığı açıklamada, konutların büyük bölümünün bir yıl içinde bitirileceğini bildirdi.

    Müsteşar Helvacı, kalıcı konutların inşa edileceği alanların çevre düzenlemesi çalışmalarına başlandığını söyledi. İlk etapta Kocaeli'nin çevre düzenlemesi planlarının 3 Aralık'ta çıkarıldığını ifade eden Helvacı, Bolu, Yalova için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

    Deprem bölgesinde yapımı planlanan 60 bin adetlik konut üretim programı çalışmalarına yönelik ihalelerin, en geç Mart ayına kadar yapılacağını söyleyen Helvacı, söz konusu üretim programı çerçevesinde 42 bin konutun Bakanlığa bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edileceğini, diğer 12 bin adet konutun da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca gerçekleştirileceğini söyledi

    12 MİLYAR

    Konutların yapım maliyetleri konusunda, kesin bir hesabın henüz çıkarılmadığını ifade eden Helvacı, ancak 80 metrekarelik bir konutun 22 bin dolara (yaklaşık 12 milyar lira) mal olabileceğini söyledi.

    Altyapı çalışmaları ile birlikte, söz konusu konut projesinin yaklaşık 1 katrilyon lira gibi bir maliyetle gerçekleştirileceğini kaydeden Helvacı, finansmanın bir bölümünün Dünya Bankası, diğer kısmının da dış kredi, hibe ve öz kaynaklardan karşılanacağını söyledi.

    Müsteşar Helvacı'nın verdiği bilgiye göre, yeterli görülen ve şartname esaslarına uyan çok sayıda firmaya bölüştürülecek konutların büyük bölümünün, en geç bir yıl içinde tamamlanması programlanıyor.



    Çadırda ders başladı

    GÖLYAKA

    12 Kasım depremini yaşayan Bolu'nun Gölyaka ilçesinde, 6 ilköğretim okulunda eğitim ve öğretime, okulların bahçesinde kurulan çadır dersliklerde yeniden başlandı.

    Gölyaka ilçesine bağlı Hacıyakup köyünde 7 ayrı derslikte eğitime başlayan 450 öğrencinin bulunduğu çadır okulda ilk dersi Gölyaka Kaymakamı Recai Akyel verdi.

    Öğrenciler, 24 metrekare büyüklüğünde ve içinde katalitik soba bulunan 30 kişilik sınıflarda dersbaşı yaparken, öğretmenlerine ve arkadaşlarına kavuşmanın sevincini de yaşadılar. Bolu'daki deprem felaketinden sonra, bölgede görev yapan 520 öğretmenin başka illere tayinini istediği öğrenildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, yetkililer, Milli Eğitim Bakanlığı'na, tayini acil olmayanların tayininin çıkarılmaması yönünde talepte bulunurken, aksi takdirde bölgede oluşacak öğretmen açığının kapanamayacağına işaret ettiler.

    PREFABRİKLER DE OKUL OLDU

    Öte yandan; Adapazarı'nın Tavuklar köyünde yaptırılan prefabrik konutlar, okula dönüştürülüyor.

    Sakarya Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Vildan Seyhan, yaptığı açıklamada, 17 Ağustos'tan sonra konut olarak inşa edilen, ancak depremzedelerin 'merkezden uzak olduğu' gerekçesiyle taşınmadıkları prefabrik yapıların, proje tadilatıyla okul haline dönüştürülmesinin kararlaştırıldığını söyledi.



    Köyler kayıyor

    RİZE

    Marmara Bölgesi depremin etkisiyle sallanırken, Doğu Karadeniz Bölgesi de heyelan etkisinde toprak kaymalarına sahne oluyor. Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Yukarıdurak Köyü'nde heyelan dolayısıyla 20'ye yakın ev boşaltılırken, Güneysu'nun Kıbledağı Köyü'nde de 4 katlı bir ev heyelan dolayısıyla oturulumaz hale geldi. Köyde 5 ev de yetkililer tarafından boşaltıldı.

    30 Ağustos 1995'te Rize ve çevresinde meydana gelen heyelanlardan önemli oranda etkilenen Kıbledağı Köyü'nde 6 kişi hayatını kaybetmiş, bir çok ev de toprak altında kalmıştı. Kıbledağı Köyü'nde önceki gün meydana gelen yeni bir heyelan, 4 katlı binanın ağır hasar görmesine neden olmasının ardından evler boşaltılmaya başlandı. Köy muhtarı Şerafettin Ertan, 2 yıl önce Trabzon'da meydana gelen ve 49 kişinin kaybolduğu Beşköy felaketinin aynısını yaşamak istemediklerini belirterek, köyde çok sayıda evin heyelan tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Erkan, evleri boşaltılan halkın açıkta kaldığını belirterek, devletten yardım beklediklerini söyledi.

    HEYELANLI YOL TRAFİĞE AÇILDI

    Öte yandan, Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde meydana gelen heyelanda, 6 köyün ulaşımını sağlayan Aktarla Grup köy yolunun ulaşıma açıldığı bildirildi.

    Gökçebey'de bir hafta önce yağan yoğun yağmurun ardından Aktarla Deresi taşmış, toprak kayması sonucu oluşan heyelan da köy yollarını ulaşıma kapatmıştı.



    Nezir Aydın, kızının mürüvvetini gördü

    ADAPAZARI

    Fazilet Partisi (FP) Sakarya Milletvekili Nezir Aydın kızı Ayşegül Aydın'ı düzenlenen törenle Diş Doktoru Hasan Oruçoğlu ile evlendirdi.

    Adapazarı Çark Mesire yeri düğün salonunda düzenlenen törenine daha önce katılacağı açıklanan ve gelinin nikah şahidi olacağı ifade edilen Refah Partisi'nin yasaklı Genel Başkanı Necmettin Erbakan katılmazken FP Genel Başkan Yardımcısı Cevat Ayhan, MHP Kocaeli Milletvekili Kemal Köse, Adapazarı Belediye Başkanı Aziz Duran, ATSO Başkanı Erol Öztürk, gelinin ve damadın akrabaları ile çok sayıda partili düğünde hazır bulundu. Çiftin nikahını Adapazarı Belediye Başkanı Aziz Duran kıyarken Sakarya Milletvekili Nezir Aydın'ın kızı gelin Ayşegül Aydın'ın nikah şahitliğini Fazilet Partisi Genel Başkan yardımcısı Cevat Ayhan ve Kocaeli MHP Milletvekili Kemal Köse birlikte yaptılar. İşadamı Osman Oruçoğlu'nun oğlu damat diş doktoru Hasan Oruçoğlunun nikah şahitliğini işadamı Memiş Metin yaptı.



    Ramazan çadırları deprem bölgesinde

    İSTANBUL

    üsküdar Belediyesi, Üsküdar'da klasikleşen Ramazan iftar sofrası geleneğini bu yıl da devam ettiriyor. 17 Ağustos depreminin ardından bütün imkanlarını deprem bölgesine seferber eden Üsküdar Belediyesi, bunun bir parçası olarak Üsküdar Meydanı'na kurduğu devasa Ramazan çadırlarını deprem bölgesine göndermişti. Ramazan çadırları Adapazarı deprem bölgesinde konuşlanmış ve belediye hizmet birimleri, sağlık merkezi ve aşevi olarak hizmete başlamıştı. Halen bu hizmetlerini sürdürüyor.

    Ramazan'da da deprem bölgesindeki bu çadırlarda her akşam iftar saatinde iftar yemeği verilecek. Her akşam bölgede yaklaşık 5 bin kişiye iftar yemeği vermeyi planlayan belediye, böylelikle depremzedelerin acısını bir nebze olsun hafifletecek. Üsküdar Demokrasi Meydanı'nda da yaklaşık 7 bin kişi, kurulacak iftar sofrasında iftar edecek.



    Barakası da kül oldu

    BOLU

    Düzce merkezli 12 Kasım tarihinde meydana gelen depremde eşini ve iki çocuğunu kaybeden Ahmet Ceylan'ın şimdi de binbir güçlükle yaptığı barakası yandı. 12 Kasım Düzce depreminde evi yıkılan Ahmet Ceylan, eşi ve 2 çocuğunu kaybetti. Yetkililere yaptığı bütün girişimleri sonuçsuz kalan Ahmet Ceylan, Bolu Belediyesi'ne ait şehir çöplüğünde çöp depolanan derme çatma bir kulubede kalmaya başladı. Önceki akşam saat 20.30 sıralarında çıkan yangında, Ahmet Ceylan'ın kaldığı baraka tamamen yandı. Yangın itfaiye ekiplerinin anında müdahalesi ile söndürülürken, baraka ve içindeki eşyalar kullanılamaz duruma geldi.

    Yangın sırasında barakada olmadığını belirten Ahmet Ceylan, "Depremde eşimi ve 2 çocuğumu kaybettim. Kalacak çadır bulamadım. Çadır için muhtara müracaat ettim. Muhtar da çadırlarda tek kişinin kalamayacağını söyledi. Kalacak yer olmadığı için çöplükte kalmaya başlamıştım. Dışarıda arkadaşların yanına gitmiştim, yangını gördüm. Yangının neden çıktığını bilmiyorum" diye konuştu.