• 'Halkım için adalet istiyorum'
  • Gorbaçov'dan Kremlin'e eleştiri
  • Çeçenler'i bölme çabası
  • Irak, Güvenlik Konseyi'nin kararını reddetti
  • Kuzey Avrupa'da şiddetli fırtına


    'Halkım için adalet istiyorum'

    NEW YORK

    KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 'New York'taki dolaylı müzakerelerde, Rum lider Klerides ile yüzyüze görüşmeye gidecek zemini hazırlayabileceklerine samimi olarak inandığını' söyledi. Cumhurbaşkanı Denktaş, New York'taki Türkevi'nde düzenlediği basın toplantısı kalabalık bir gazeteci topluluğu ve TV ekipleri tarafından izlendi. Bu arada Denktaş'ın neşeli olduğu gözlendi.

    New York görüsmelerinde başarısızlığa uğramaları halinde, görüşmelere uzun bir ara verilmesi gerekeceğini ifade eden Denktaş, buna gerekçe olarak, Nisan ayında KKTC'de yapılacak seçimleri gösterdi. Denktaş, bununla birlikte, 'Dolaylı müzakerelerde başarısızlığa uğramayacağımızı umuyorum' şeklinde konuştu.

    'New York'a iyiniyetle, öze yönelik görüşmeler konusunda zemin hazırlamak amacıyla geldik. Eksik olan tek şey, 2 taraf arasındaki eşitliktir' diyen Denktaş, şu mesajları verdi:

    ´Görüşmelerin formatı değişmiştir. New York görüşmeleri, toplumlararası görüşmelerin ya da liderlerarası görüşmelerin devamı değildir, 'taraflar' arasında yapılmaktadır.

    ´Dünya ülkeleri, Kıbrıs konusunda yeni bir değerlendirme yapmalıdırlar. Böylece Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, tüm adanın hükümeti olmadığı ortaya çıkacaktır.

    ´AB'ye doğru yol aldığı söylenen tren, 'Kıbrıs treni' değil, Kıbrıs Rum Yönetimi trenidir. Şayet Kıbrıs treni olsaydı, biz yıllar önce bu trende olurduk.

    Denktaş, 1964 sözleşmelerinin, Rum Yönetimi'nin tek başına AB'ye üye olmasına engel oluşturduğunu da yineledi.

    KONFEDERASYON KONUŞULACAK

    'Görüşmeler ön şartsız yapılacağına ve her konu tartışılacağına göre, konfederasyon konusu da masada olacak' diyen Rauf Denktaş, 'Konfederasyonun, Rum tarafına haksızlık olmadığını izah edeceğiz. Konfederasyon, kalıcı çözümün anahtarıdır ve Rumların gelecekte Türk tarafına saldırmasına engel olacak çözümdür' diye konuştu.

    Denktaş, 'görüşmelerden ne beklediği' yolundaki bir soruya da şu karşılığı verdi:

    'Ben, halkım için adalet istiyorum. Tam eşitliğimiz, kurucu ortak olduğumuz kabul edilsin, insan haklarımız tanınsın ve ambargo kaldırılsın. Rum tarafına (Bunları niçin yapıyorsunuz) diye sorulsun. Rum tarafı, bunları yapmaya hazırsa, biz de hazırız.'

    TÜRKİYE'NİN AB ADAYLIĞI

    Denktaş, 'Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'nin AB'ye üyeliğine yeşil ışık yakılmasının, Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olacağını' kaydetti ve 'Herşeye rağmen, bizim haklarımız gözardı edilemez' dedi.

    BM Güvenlik Konseyi'nin kabul ettiği karar tasarılarının Kıbrıs'taki gerçeği yansıtmadığını da söyleyen Rauf Denktaş, ülkelerin atadıkları koordinatörlerin, sorunu, uluslararası alana taşıma tehlikesi içerdiğini kaydetti. Denktaş, 'Kıbrıs konusunda görevin, BM Genel Sekreteri'ne verildiğini' vurguladı.

    Düzenlediği basın toplantısının, konuşma yasağını ihlal edip etmediği yolundaki soruya, Denktaş, 'Ben burada birşey açıklamıyorum. Yasak, dolaylı müzakereler başladıktan sonra, anlaşmayı baltalamamak için konulmuştur' dedi.

    Bir soru üzerine de 'kendi pozisyonunun da, Rumlarınki gibi fazla esnek olmadığını' doğrulayan Denktaş, BM Genel Sekreteri ile görüştükten sonra Klerides ile el sıkışırken resim çektirmesinin, dünyaya yanlış mesaj vereceğini belirtti.

    Gorbaçov'dan Kremlin'e eleştiri

    ATİNA

    Dağılan Sovyetler Birliği'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Çeçenistan'da katliam yapan Rus politasını eleştirirek, Kremlin'in politik çözüm arayışında düştüğü başarısızlığı dile getirdi.

    Atina'da bulunan Gürcistan Üniversitesi'nde öğrenciler ve gazetecilere hitap eden Gorbaçov, "Sağduyu ve prensiplerden yoksun bir politika sonucu Çeçenistan bölgede kara bir delik halini almıştır" dedi. Gorbaçov, 1994 yılında Boris Yeltsin'i Çeçenistan konusunda uyardığını da hatırlatarak, kendisine, "Çeçenler üzerinde baskı, zorla kabul ettirme girişimleri Kafkaslar'da savaşın daha da uzaması ve katliamlarla sonuçlanacaktır" dediğini belirtti.

    Konuşmasının bir bölümünde çevresel faktörlere de dikkat çeken Mihail Gorbaçov, Batı'nın Rusya'nın Çeçenistan'a karşı giriştiği katliam karşısında sesini biraz daha yükseltmesini istedi.

    Çeçenler'i bölme çabası

    Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'nın son toplantısında, Çeçenlerin cinayet işlediği iddia edilerek, "Ağır Cinayetler İşlememiş Çeçen Savaşçıların Af Edilmesi" hakkında kanun projesi kabul edildi. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından onay için parlamentoya sunulan kanun tasarısının kabul edilmesi için 262 milletvekilinin olumlu oy kullandığı bildirildi. Oylamanın ardından basına konuşma yapan Rusya Adalet Bakanı Yuriy Çayka, yeni kanun tasarının kabul edilmesini parlamentoya "şahsen tavsiye ettiğini" belirterek, "Sözkonusu Af Kanunu, toplumda barış ve huzurun yerleşmesine katkıda bulunacak" iddiasında bulundu. Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise, kanun tasarısının kabul edilmesini olumlu karşıladığını kaydederken, silahlarını teslim eden Çeçen savaşçılarla devamlı temaslarda bulunduğunu ileri sürdü.

    Irak, Güvenlik Konseyi'nin kararını reddetti

    BAĞDAT

    Irak, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin, petrole karşı gıda çerçevesindeki insani yardım programın bir hafta süreyle uzatılmasını öngören kararını dün reddetti.

    Irak resmi haber ajansı INA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı'nda görevli bir kaynak, "Irak, petrole karşı gıda çerçevesindeki insani yardım anlaşmasının bir hafta süreyle uzatılmasını öngören Güvenlik Konseyi kararını kesinlikle reddediyor" açıklamasını yaptı.

    Konsey'in dünkü oturumunda, 1997 yılından beri yürürlükte olan BM anlaşmasının bir hafta süreyle uzatılmasını öngören oylamada, 15 üyeden 11'i evet oyu verirken, 3 üye çekimser kalmıştı. Fransa ise oy kullanmayarak, kararı protesto etmiş, Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Alain Dejammet, daha önce iki haftalık uzatmayı reddeden Bağdat yönetiminin, bir haftada petrol akışını ayarlamayacağını vurgulamıştı.

    Kuzey Avrupa'da şiddetli fırtına

    KOPENHAG

    Avrupa kıtasının kuzeyini etkileyen ve hızı zaman zaman saatte 120 kilometreye çıkan şiddetli rüzgar ve fırtına, Danimarka'da 5, İngiltere'de de 3 kişinin ölümüne ve önemli miktarda maddi hasara yol açtı.

    Hava, deniz ve demiryolu ulaşımı önemli ölçüde aksarken, Kopenhag ve Amsterdam havaalanları ulaşıma kapandı, Danimarka, İsveç'in güneyi ve İngiltere'de demiryolu ulaşımı tamamen aksadı.

    Şiddetli fırtınanın Danimarka'da neden olduğu maddi hasarın bir milyar Danimarka Kuronu'na (135 milyon Euro) ulaştığı tahmin ediliyor.

    Danimarka ve İngiltere'de ölenlerin çoğunu, şiddetli fırtınanın devirdiği ağaçların altında kalanların oluşturduğu belirtildi.

    İsveç'te de fırtınanın neden olduğu arızalar nedeniyle, 65 bini ülkenin güneyinde olmak üzere 125 bin eve elektrik verilemediği, telefon hatlarında büyük hasar olduğu bildirildi.